2009. január 3., szombat

Horgolt drótcsodák






Ilovay Zsuzsanna ékszerkészítő iparművész a 80-as években fejlesztette tovább azt a sajátos, egyedi technikát, mellyel különleges, fémszálból hurkolt ékszereit készíti.

A hagyományos eljárásoktól eltérően, a hidegen megmunkált ezüst vagy sárgaréz szálból - néha igény szerint aranyból is -, hurkolással alakítja ki a különböző formákat, melyekből végül nyakláncok, karkötők, gyűrűk, kitűzők, diadémek születnek. Ékszereinek díszéül mindig természetes anyagot, féldrágaköveket, üveggyöngyöt, kagylót, fát, tollat használ.

Motívumvilágában felfedezhetők ugyan itt-ott a nagy művészettörténeti stílusok egyes elemei, de minden darab elsősorban a művész különleges belső világának lenyomata. S mint ilyenek, akár a hétköznapi viseletnek, akár alkalmi ruháknak egyedi és különleges díszévé válnak.

Ékszereivel és kiegészítőivel rendszeresen találkozhat a nagyközönség színházi előadásokon és divatbemutatókon is, hisz a jelmez és divattervezők szívesen alkalmazzák kiegészítőit és ékszereit az általuk megálmodott kreációkon.

1987 és 2003 között számos hazai kiállításon mutatta be munkáit, többek közt Budapesten, Győrött, Miskolcon. 1992-ben pedig Párizsban, a Nemzetközi Kiállításon és Vásáron is bemutatkozott. (forrás: http://ilovay-zsuzsanna.freeweb.hu, ami sajnos azóta megszűnt)

Én magam a Vörösmarty téren találkoztam munkáival a karácsonyi vásáron, és azóta is a legáhítatosabb rajongója vagyok a munkáinak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése