2009. május 3., vasárnap

Beszámoló a kiállításról

Ma sikerült végre a sok halasztgatás után elmennem a Szépművészeti Múzeum Moreau és Mucha kiállítására. Isteni volt, főleg a Moreau tárlat, kár lett volna kihagyni. Kiválogattam pár képet, amik a legjobban tetszettek:
Gustav Moreau
Jupiter halandóként lesz Szemelé szeretője. Ám a féltékeny Héra a lány nevelőnőjének alakjában azt tanácsolja Szemelének, kérje szeretőjét kilétének felfedésére. Amikor Jupiter teljesítette a kívánságot, és teljes valójában, villámokkal övezve megmutatta magát, a lány belehalt az isteni látványba.

Salomé tánca Pilátus előtt. Cserébe Keresztelő Szent János fejét kérte, amit meg is kapott. Egész képregénysorozat volt a témában: Salomé színrelép, Salomé tánca (Tetovált Salomé), Keresztelő Szent János lefejezése, Salomé jelenése, amikor megjelenik előtte a levágott fej, és arról is van egy amikor lelép a színről. Mind gyönyörű és brutális.

Herkules szemben áll a lürnai hidrával. Mikor egy fejét levágta, mindig kettő nőtt a helyére, míg egyszercsak elkezdte kiégetni a sebeket. A maradék halhatatlan fejére pedig egy sziklát gurított. Herkulesről sok kép volt, az egyiken lenyilazta a feleségét elrabló kentaurt, egy másikon pedig megtermékenyített 50 királylányt. Na, tökös gyerek volt.

Ezen a képen egy trák nő látható a szétmarcangolt Orpheus fejével. Orpheus zenéjével annyira megigézett mindent és mindenkit, hogy képes volt akár a folyót is megállítani vele. Így érte el az alvilág őrzőinél is, hogy visszaadják neki kedvesét, Euridikét. Azonban a tiltás ellenére hátranézett, így örökre elvesztette szerelmét. Bánatában nem tudom mit csinált, de széttépte egy rakás trák nő. Ezt a festményét egy kiállításon a világ legszebbjének nevezték, így ez lett az egyetlen, ami életében állandó kiállításon szerepelt.

Alfonse Mucha
Toll és Kankalin

JOB - cigarettapapír reklámja. Nagyon tetszik a nő önkívületi állapota.

Ezen a pávatollak tetszettek.

A Drágakövek sorozatból a Smaragd. A kígyó miatt ez volt az egész kiállításon az abszolút kedvenc.

Tánc - a Művészetek sorozat egyik darabja.

Természetesen élőben mindegyik más volt kicsit, főleg a színek voltak ennél élénkebbek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése