2009. október 31., szombat

De Sade öröksége (18+)


Sade márki a mai napig egy vitatott személyiség a közvéleményben és irodalomban is. Sok tévhit él vele kapcsolatban, művei alapján megvetnivaló perverz disznónak gondolja a többség. Pedig a valóság más: igazából az akkori Franciaországban a legkevésbé perverz ember volt, maximum addig ment, hogy néha megostoroztatta magát. (Tehát nem is szadista, hanem mazochista hajlamú volt!) Egyedüli bűne, hogy ha toll akadt a kezébe, elengedte fantáziáját, és fel akarta ezzel másokét is szabadítani. Az akkori zűrzavaros helyzetben a szexuális forradalom nem fért el a nép forradalma mellett, ez sorozatosan börtönbe, majd elmegyógyintézetbe juttatta. Halála után sok művészt megihletett öröksége, könyvekkel, filmekkel adóztak emlékének. Legemlékezetesebb ezek közül Appolinaire Tizenegyezer vesszője és a Quills című film, ezeket nem érdemes kihagyni az életetekből. Magyarul megjelent könyvei (A Szodoma 120 napja kivételével megvásárolhatók a Lazi Kiadónál):

Juliette, avagy a bűn virágzása
Egy végletekig romlott nő emlékiratairól van szó. Az összes közül talán ez a regény tetszett a legjobban. Ha Sade írási stílusát megszokta az ember, akkor egy élvezetes és kalandos regénynek fogja találni a Juliette-et.


Justine, avagy az erény meghurcoltatása
Ez volt az első, amit olvastam Sade-tól, és bevallom inkább idegesítő volt, mint jó. A folyton saját sorsán siránkozó Justine erényének köszönhetően a nyomor és a kín legmélyebb bugyraiba nyer betekintést. A háttérben érezni az író (és saját magunk?) sátáni kacaját, hogy íme ide vezet a megrögzött erényesség. A Justine és a Juliette ikerregények, a nyomorból vezető két utat mutatja be. Sajnos a Juliette-el kapcsolatos pozitív véleményemet csorbította, hogy ennek a regénynek a végén ő is az erény útjára tér Justine meséjének hatására.


Filozófia a budoárban
Egy kellemesen pikáns műről van szó, amiben két megrögzött libertinus bevezet egy szűzleánykát az élet élvezeteibe. Egy közbeiktatott kiáltványban Sade összefoglalja munkáinak egész filozófiáját is. Szórakoztató olvasmány. :)


A szerelem stratégiája
Teljes mértékben kakukktojás a többi Sade regényhez képest. Egyáltalán semmi szex nincs benne, szóval gyengébb idegzetűek is nyugodtan kézbe vehetik. A könyv két csípős humorú, női furfangra építő novellát tartalmaz, amikben főhőseink elnyerik a stratégia jutalmát: a szerelmet.


Szodoma 120 napja
Egyetlen bánatom, hogy nem teljes a mű, legalábbis a magyar fordítás...Három osztályba sorolja a perverziókat, egyre súlyosbodó sorrendben, történetbe ágyazva az egészet. A legenyhébb szenvedélyeket túlzó részletességgel taglalja, viszont a durva , érdeklődésemre leginkább számot tartó második és harmadik kategória puszta felsorolással szúrja ki a szemem. Irodalmilag nem ez a magaspont, de szexuális fantáziánk bővítésére kiváló még így is. Pasolini SALO című filmjéhez is ez adta az insirációt, ajánlom bátran mindenkinek.


Egyéb kapcsolódó könyvek, filmek:

Octavio Paz: Az erotikus túlpart: Sade
Chantal Thomas: Sade
Sibylle Knaus: De Sade márki hitvese
Sade márki játékai - Quills
Sade márki
SALO - avagy Szodoma 120 napja
(A Justine-ből és a Filozófia a budoárban-ból is készült film, de csak fanatikusoknak ajánlom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése