2009. június 19., péntek

Nyári napok érzéketlensége





















Szétporladnak nyelvemen
A ragadós-édes szagok.
...
Üres koponyámból értetlen
Nézek egy vánszorgó légytetemet.
...
Csikorognak a rozsdás csontok.
Pedig csak egy korty után markolok.
...
Kényszerű apátia bélyege.
E marcangoló hőség nyomta rám.

2009. június 18., csütörtök

Hangaszálak


L'adieu

L'adieu J'ai cueilli ce brin de bruyere
L'automne est morte souviens-t'en
Nous ne nous verrons plus sur terre
Odeur du temps Brin de bruyere
Et souviens-toi que je t'attends

Búcsú

Letépem ezt a hangaszálat
már tudhatod, az ősz halott
e földön többé sose látlak,
ó idő szaga hangaszálak
és várlak téged, tudhatod.

Nem is értem hogyan lehet(ett) egy ember ennyire romantikus, költői és ilyen brutálisan perverz egyben (lásd a legendás Tizenegyezer vesszőt... még De Sade-ot is felülmúlja vele szerintem). Imádom mindkét énjét.

2009. június 14., vasárnap

Ebédötlet: Kefíres tonhal burgonyaágyon

Erről sajnos elfelejtettem képet készíteni nektek, de garantálom, hogy gusztusosan néz ki!

Hozzávalók 1 személyre:
1 pohár kefír
feta (jellegű) sajt
1 szelet hekkfilé
3-4-5 darab krumpli
olívaolaj
fűszer

Először a halfilét fektetem a tepsibe, a Lidl halak elkészítéséhez ajánlott fűszersójával bedörzsölöm. Sózni nem kell. Melegen ajánlom mindenkinek, mert csak 39 ft és ilyen finoman fűszerezett halat még nem ettetek, én mondom! Ha ezzel megvagyok, vékony karikákra szelem a krumplit (mostanában újkrumplival is készíthettem, így még finomabb). Ezt a hal köré teszem, és az egészet egy kicsit meglocsolom olívaolajjal. Nem kell sok belőle csak legyen miben megpirulni. Fetasajtot morzsolok rá és egy pohár kefírrel meglocsolom az egészet. Megsülés után nem fogod tudni megkülönböztetni a kettőt, így elég jól lehet spórolni a sajttal. Hamar megsül, a krumpli megpuhulásáig/pirulásáig kell csak benthagyni. Aki annyira nem rajong a halért az is bátran próbálja ki, mert tényleg nagy katarzis lesz, és mint látjátok az elkészítése is egyszerű. Egyetek hozzá majonézt, szerintem az a hal legjobb barátja.

Ebédötlet: Szójaszószos-zöldséges csirkeragu

Most a szójaszósz két igen kellemes végeredményű felhasználását is leírom nektek. Barátom anyukája úgy készíti el, hogy wokban hirtelen pirosra süti a szójaszósszal meglocsolt és vegyes (gondolom főleg grill jellegű) fűszerekkel megszórt pulykahusit. Hosszúkás csíkokra szokta vágni hozzá. Ha ez kész, félreteszi, és wokban olajon megpirít legyalult káposztát és sárgarépát, a húshoz arányos mennyiségűt. Ha ez is kész összekeveri a kettőt. Egy isteni omlós husis, kicsit roppanó zöldséges keveréket kapunk, ami rizzsel és tésztával is jó. Nekem tésztával jobban ízlett.

Ahogy én készítem:

Egymagam számára egy fél csirkemellet használok fel, nagyjából karikákra vágva. Olajon megsütöm jó pirosra, sózom, bőven borsozom és szójaszósszal meglocsolom. Ha ez kész, teszek hozzá meleg vízzel szűrőben átmosott fagyasztott zöldséget. Ez bármilyen lehet. Egy kis vizet öntök rá, és hagyom fedő alatt főni/párolódni. Tényleg kevés vizet teszek, hiszen nem főtt húst akarok enni. Ha a zöldség már megpuhult, akkor leveszem a fedőt hogy párologjon a víz. Ha már elfogadható mennyiségű, besűrítem egy fél kanál liszttel a szaftot. A hús itt is kellemesen omlós lesz a szójaszósztól, a szaft pedig finom fűszeres. Ez inkább rizzsel jó, de tésztával is összeillik. Ma is ilyet fogok készíteni, de a fő bizonyíték a finomságára: még anyukámnak is nagyon ízlett, pedig ő aztán megmondja a tutit, ha nem jó!


Ebédötlet: Csípős csirkés saláta gazdagon

Ez egy pofon egyszerű saláta, de élvezeti értéke különösen nagy. Nekem a kedvenc alapanyagaim hozzá: kígyóuborka kockára vágva, hegyes erős paprika értelenítve és vékony csíkokra vágva, paradicsom cikkekben, hónapos retek félkörökre szelve. Feta (jellegű) sajtot is kockázunk rá, nem kell sok, csak azért, hogy pikánsabb legyen. Fél csirkemellet csíkokra, kb. egyfalatnyi méretűre vágok, bepácolom csilis grillfűszerrel és egy csepp olívaolajat teszek hozzá. Itt a kollégiumban elektromos sütőrácsos tűzhely van, a sütő részében csak simán alufólián megpirítom, ez kb. 10 perc. Egy kevés majonézt is teszek a tetejére, hogy ne legyen száraz, de ne ez legyen a domináns íz. A csirke és paprika csípősségét ellensúlyozzák a friss lédús zöldségek, és a feta miatt nem is sótlan.



Jó étvágyat! ^^

Mostanában...

...vettem meskán két gyűrűt:

Ez a Baziliszkusz szeme, Aggabaktól. A Darklight Kerámia nevű műhelyét szeretném ezúton figyelmetekbe ajánlani. Nagyon szép és érdekes dolgokat készít, érdemes nála vásárolni. A gyűrű egyszerűen tökéletes, imádom ezt a mázat rajta!



Ez pedig a Varázsgombám tuskecskétől:

Kaptam tőle egy ajándék medált is! Bogaras!!!<3 p="p">

Ráadásként ezt a karkötőt a Tescoban találtam, valaki elvesztette: