2009. május 26., kedd

A csönd virága

Egyik kedvenc versem, egyik kedvenc költőmtől:)


Juhász Ferenc: A csönd virága

A csönd elvirágzik levelet hajt a bánat nagy erekkel
Ne sikolts ne sikolts ne törj meg engem a szemeddel
Ne feszíts föl a jajgatásra eleven síró kötelekkel
Száradok húsomban szerveimben belep a halál döngő kék legyekkel

Mint a polip karjai idegeim a nyálas űrbe kinyúlnak
Csillag-halacskákra tekerődnek forró vérüktől ittasulnak
Nyálkás zöld szem vagyok tengelyen forgó szenvedéseim kigyúlnak
Emelj ki mélyeimből üveges közönyömtől ragadozó-álcámtól szabaduljak

Egy szarvast hallottam énekelni vándoroljunk arra a tájra
Ott csöndből vannak a levelek a némaság fái felszöknek sudárra
Ott piros madarak virágzanak ődöng a szelídség őzsutája
Kihajt szívedből a szívem holdfényben nyit a csönd virága

2009. május 25., hétfő

Szkíták és otthon

Az elmúlt időben két említendő esemény történt csak. Hazautaztam pár napra, sajnos pont rossz idő volt, de anyukám kárpótolt ezekkel:

Extraromantikus virágos ágy és az általa varrt királylányos hengerpárna:





Tegnap elmentünk a Nemzeti Múzeum Szkíta aranykincsek kiállításra. A kiállított gyűjtemény gyönyörű volt, főleg az öltözetek és a két csodaszarvas:

zöldhalompusztai

tápiószentmártoni


Ami nem annyira tetszett, hogy túl sok duma volt a falon, így egy idő után nem is volt türelmem olvasgatni. A vendégkönyv tanúsága alapján jobban is jártam, hiszen a több, mint egy évtizede elavult és megdöntött finnugor rokonságot hirdették. Ezúton is gratulálok. Érdemes elmennetek ennek ellenére is, június 1-ig tart az egész. De ne vasárnapot válasszatok, mert nagyon nagy volt a tömeg. Itt még találtok róla képeket és információt.

2009. május 15., péntek

Képek a beküldött ékszerekről

Nagyjából ezeket küldtem be a WAMP-os jelentkezésre, ahogy emlékszem. Szerintetek mi bajuk volt vele? És a másik: mennyivel másabb kollekcióval jelentkeztetek az elutasítás(ok) után? Nagyon köszönöm előre is a segítséget!











2009. május 3., vasárnap

Beszámoló a kiállításról

Ma sikerült végre a sok halasztgatás után elmennem a Szépművészeti Múzeum Moreau és Mucha kiállítására. Isteni volt, főleg a Moreau tárlat, kár lett volna kihagyni. Kiválogattam pár képet, amik a legjobban tetszettek:
Gustav Moreau
Jupiter halandóként lesz Szemelé szeretője. Ám a féltékeny Héra a lány nevelőnőjének alakjában azt tanácsolja Szemelének, kérje szeretőjét kilétének felfedésére. Amikor Jupiter teljesítette a kívánságot, és teljes valójában, villámokkal övezve megmutatta magát, a lány belehalt az isteni látványba.

Salomé tánca Pilátus előtt. Cserébe Keresztelő Szent János fejét kérte, amit meg is kapott. Egész képregénysorozat volt a témában: Salomé színrelép, Salomé tánca (Tetovált Salomé), Keresztelő Szent János lefejezése, Salomé jelenése, amikor megjelenik előtte a levágott fej, és arról is van egy amikor lelép a színről. Mind gyönyörű és brutális.

Herkules szemben áll a lürnai hidrával. Mikor egy fejét levágta, mindig kettő nőtt a helyére, míg egyszercsak elkezdte kiégetni a sebeket. A maradék halhatatlan fejére pedig egy sziklát gurított. Herkulesről sok kép volt, az egyiken lenyilazta a feleségét elrabló kentaurt, egy másikon pedig megtermékenyített 50 királylányt. Na, tökös gyerek volt.

Ezen a képen egy trák nő látható a szétmarcangolt Orpheus fejével. Orpheus zenéjével annyira megigézett mindent és mindenkit, hogy képes volt akár a folyót is megállítani vele. Így érte el az alvilág őrzőinél is, hogy visszaadják neki kedvesét, Euridikét. Azonban a tiltás ellenére hátranézett, így örökre elvesztette szerelmét. Bánatában nem tudom mit csinált, de széttépte egy rakás trák nő. Ezt a festményét egy kiállításon a világ legszebbjének nevezték, így ez lett az egyetlen, ami életében állandó kiállításon szerepelt.

Alfonse Mucha
Toll és Kankalin

JOB - cigarettapapír reklámja. Nagyon tetszik a nő önkívületi állapota.

Ezen a pávatollak tetszettek.

A Drágakövek sorozatból a Smaragd. A kígyó miatt ez volt az egész kiállításon az abszolút kedvenc.

Tánc - a Művészetek sorozat egyik darabja.

Természetesen élőben mindegyik más volt kicsit, főleg a színek voltak ennél élénkebbek.

2009. május 2., szombat

Még élek

Az előző héten több dolog is akadályozott a blogírásban. Amikor ráértem volna, akkor nem volt internet, sajnos elromlott a wi-fink. Most, hogy van kábelem hozzá, hulla vagyok állandóan a munkától és más programoktól. Ezeket csináltam a héten (ami érdekesebb):

Csütörtökön életemben először Operában voltam, a Xerxes premierjén. Kicsit féltem, hogy nem fog tetszeni a műfaj, de kiderült, hogy nagyon is imádom! Az előadás nem egy klasszikus darab volt, modern koreográfia, szöveg és díszlet volt jellemző. Nem volt rossz, csak túl sok káromkodás volt benne szerintem. Persze ezt rajtam kívül mindenki nagyon viccesnek találta... No mindegy, azért érdemes megnéznie a rendszeresen járóknak, mert szerintem rendhagyó előadás lehetett. Én megyek inkább valami klasszikusra.

(a plakátról sajnos nem találtam képet, de biztos láttátok már az utcán)

SZERK.: OLVASSÁTOK EL NOVA KRITIKÁJÁT, AMIT A HOZZÁSZÓLÁSOKBAN LINKELT!

Vásároltam Meskán is a héten, ezt az infantilis kis brosst (egyesültmanóművek)


Majálison is voltunk. Csak körülnéztünk, és inkább leléptünk bringázni. Egyébként jó kis vásárocska van kint a Hajógyárin, pompossal és mindenféle magyaros kézimunkás dologgal, még holnap tart ez a Jobbik majális ha érdekel valakit.

(Halász Géza: Majális)

Csináltunk névjegyeket is, ha elfogadják a WAMP-os jelentkezésemet (a héten adtam le), viszem is nyomtatni:



Közben diétázom, dolgozom, kondizom, ékszert gyártok, filmezek ezerrel, holnap pedig remélem sikerül elmennem a Szépművészetibe. Ne feledjétek: ha nem értek rá sminkelni, karikás a szemetek, legjobb kiegészítő a símaszk!